arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat
podcast_CVB
Beluister snel

BVA Podcast: laat u niet verrassen door het CVB

Vanaf 1 oktober wordt Container Vrijgave Bericht (CVB) ingevoerd. Bent u er al klaar voor?

In deze podcast

Heeft u 1 oktober al rood omcirkeld in uw agenda staan? Want dan is het echt zo ver: het CVB (het Container Vrijgave Bericht) wordt in Nederland ingevoerd. Dit raakt iedere partij in de haven logistieke keten. Maar wat betekent dit voor u, uw positie in de keten en uw klanten? Actuele vragen die om duidelijke antwoorden vragen.

In deze BVA Podcast geven we die antwoorden. Vanuit ondernemersoogpunt gaan we het gesprek aan met Sip van der Weg van de Douane en met Peter Vink van Portbase. Alvast een tip van de sluier: maak een plan en wacht niet te lang. Na het uitstel komt het CVB er nu echt aan!

Onder leiding van onze eigen douanespecialist Ridvan Taci bespreken Sip en Peter de volgende vragen:

  • Wat houdt de invoering van het CVB precies in?
  • Hoe verzorgt u straks de vooraangifte en de opvolgende aangifte?
  • Hoe bereidt u zich als ondernemer goed voor op de invoering?
  • Waarom wordt het CVB nu ingevoerd?
  • Hoe verhoudt het CVB zich tot het DMS?
  • Welke adviezen vanuit Douane en Portbase zijn belangrijk voor een goede voorbereiding?

Sprekers

Peter Vink is bij Portbase verantwoordelijk voor de expediteurs en softwareleveranciers. Hij heeft vanuit die rol in de afgelopen maanden veel praktijkgesprekken gevoerd over het CVB.
Sip van der Weg werkt bij het landelijke douanekantoor. Als informatiemanager is hij verantwoordelijk voor de eerste fase van het CVB. Hij vertelt over het CVB, de regels en beweegredenen erachter. En hoe u zich er goed op kunt voorbereiden.
Ridvan Taci is Business Unit Manager import en export bij Beurtvaartadres. Als host van deze podcast stelt hij praktische vragen die leven bij klanten, ondernemers en stakeholders in de logistiek.

Goed voorbereiden

De invoering van het CVB raakt alle partijen in de logistieke keten. Een goede voorbereiding is belangrijk. Stap als aangever bijvoorbeeld over op een voorafaangifte en een automatisch aanbrengbericht. Op die manier kunt u zelfs van de introductie van het CVB profiteren. 

De invoering van het CVB verloopt in vier stappen en duurt waarschijnlijk tot medio 2023. Alle belangrijke data, achtergrondinformatie en tips voor een goede voorbereiding zijn gebundeld op voorbereidophetcvb.nl. Dit is ook dé online plek waar de Q&A door de Douane wordt aangevuld en geactualiseerd.

Hoe werkt het CVB?
Hoe werkt het CVB?

CVB: van uitdaging naar kans

Waarschijnlijk voelt het CVB als een extra verplichting. De introductie brengt echter veel meer dan dat. Het CVB herstelt de in de praktijk ontstane scheefgroei in verantwoordelijkheden.

Bovendien voorkomt het CVB het vaak diepgravende uitzoekwerk dat nu door de gehele logistieke keten nodig is om mismatches te herstellen. Voor alle schakels in de logistieke keten zorgt het CVB voor een:

  • Vermindering van administratieve lasten
  • Beperking van financiële risico’s
  • Juiste verdeling van verantwoordelijkheden