Juridisch juist Goede service De beste kwaliteit Compleet assortiment


Incoterms: laat u niet verrassen rondom Brexit

De Incoterms: iedereen die internationaal zaken doet kent ze wel in meer of mindere mate. Handelt u met het Verenigd Koninkrijk (VK)? Dan krijgt u hier door Brexit veel intensiever mee te maken. Er zijn elf verschillende Incoterms. Ik bespreek graag de belangrijkste die van toepassing zijn ná de Brexit: de EXW, DAP en DDP.

Internationaal zakendoen vraagt om duidelijke afspraken tussen koper en verkoper, daarom bestaan sinds 1936 de Incoterms. Hierin staan duidelijk waar de verantwoordelijkheid van de koper begint en van de verkoper eindigt. De verdeling tussen de verplichtingen, risico’s en kosten zijn erin opgenomen. Bijvoorbeeld over transport, de verzekeringen, vergunningen en de douaneformaliteiten. Het laatste onderdeel is vooral interessant vanuit Brexit-oogpunt.

Brexit

Koper en verkoper spreken onderling af welke Incoterm ze gebruiken. Zie het als een leveringsvoorwaarde. Ik hoor van veel klanten dat Britste bedrijven aansturen op een Incoterm waarbij de Nederlandse leverancier alle risico’s draagt. Dit is inclusief douaneformaliteiten en bijhorende kosten aan de Britse kant. Mijn tip: laat u hierbij niet onder druk zetten, maar kijk samen met uw relatie welke Incoterm het beste past bij de zending.

Drie Incoterms toegelicht

Na verwachting zullen de volgende drie Incoterms veel gebruikt worden: EXW, DAP en DDP. Waar moet u bij deze Incoterms op letten?

1. EXW

Deze is bij Britse partijen het minst populair. De koper gaat hierbij de maximale verplichting aan. Hij haalt het product op de stoep bij zijn Nederlandse klant op en regelt alles zelf, dus ook het transport en de douaneformaliteiten. Ook draagt hij alle bijkomende kosten en risico’s. EXW wordt vaak gebruikt voor een initiële offerte. 

Voor internationale transporten buiten de EU wordt EXW niet aanbevolen. De Nederlandse verkoper moet er namelijk op vertrouwen dat de goederen op de juiste manier worden uitgeklaard. Als de goederen voor méér dan 150 dagen in de EU worden opgeslagen bent u nog verantwoordelijk en btw-plichtig. Verder geeft u de controle over de douaneformaliteiten uit handen.

2. DAP 

DAP staat voor Delivered At Place. Deze Incoterm regelt dat de verkoper betaalt voor het vervoer naar de afgesproken plaats in het VK, de kosten rondom inklaring en import zijn echter voor de koper. Verder zijn de risico’s vóórdat de koper de goederen lost voor de verkoper. 

Deze Incoterm biedt een goede verdeling van de risico’s en handelingen tussen de koper en verkoper. Er schuilt één groot gevaar: de koper moet de douaneformaliteiten wel goed geregeld hebben. Anders staat de zending letterlijk stil bij de grens. Binnen de EU is dit prima te doen, u bent immers niet afhankelijk van douaneformaliteiten. Verder gaat DAP gewoon mee op de (e)-CMR.

3. DDP

Bij DDP liggen alle risico’s, plichten en kosten bij de verkopende partij. DDP staat voor Delivered Duty Paid. We horen dat veel Britse klanten Nederlandse leveranciers onder druk zetten om straks onder deze Incoterm te gaan leveren. Dit is voor hen het makkelijkst, ook brengt het de minste risico’s en kosten met zich mee. 

Vanuit het ontzorgen van de klant zijn er Nederlandse bedrijven die wel onder deze incoterm willen leveren. Vaak omdat er al lange handelsrelaties zijn waarbij de leverancier altijd tot op de stoep afleverde. 

Maar let op: kiest u voor deze Incoterm, maak dan goede afspraken. Contractueel neemt u namelijk alle extra kosten voor uw rekening. Verwerk dit in uw tarieven, anders bent u uw hele marge kwijt. Neem dit ook op in uw verkoopvoorwaarde. Zorg bij DDP daarnaast voor een betrouwbare Britse vertegenwoordiging. Zij verzorgen dan voor u afwikkeling van de (Britse) douaneformaliteiten. 

Incoterms aanpassen

De Incoterms vanwege de Brexit nog aanpassen? Ga het gesprek aan met uw klant. Kijk samen naar de meest geschikte Incoterms en de bijhorende kosten, verplichtingen en handelingen. Kijk voor uzelf welke Incoterms het beste passen bij uw product, klanten en bedrijfsvoering. Breng daarbij ook direct alle mogelijke extra kosten in beeld.

Kiest u voor DDP-levering? Zorg dan voor een goede vertegenwoordig in het VK en richt uw bedrijfsproces hierop in. Dit kan met EXPORTPlus van Beurtvaartadres. U kunt altijd met vragen hierover terecht bij onze Servicedesk. Voor meer informatie over Incoterms kunt u de website van Stichting Vervoeradres bekijken. Heeft u specifieke vragen over Incoterms en uw eigen bedrijf? Dan kunt u het beste terecht bij onze partner evofenedex. De specialisten daar helpen u graag verder.


Deel deze post
Labels
Archief


Wist je datje:  het containerschip is 65 jaar geworden