arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat

Brexit komt: schiet uit de ‘afwachtstand’

Bam, en toen werd de dag die zou komen eindelijk bekend: eind 2020 verlaat het VK fysiek de Europese Unie. Na jaren van onzekerheid komt er een stip aan de horizon. Al is nog niet helemaal duidelijk hoe die stip er precies uitziet.

Als primaire reactie op het Brexit-nieuws zie ik veel Nederlandse bedrijven uit de afwachtstand schieten en denken: wat nu? Welke bedreigingen en mogelijke kansen komen er op ons af?

Afwachtstand afvoeren

Vanaf het moment in 2016 dat een krappe meerderheid van de Britten voor Brexit stemde, hebben veel Nederlandse ondernemers in kaart gebracht wat de mogelijke gevolgen zijn. Veel van hen namen al passende maatregelen. Denk aan personeel bijscholen, EORI-nummers en de juiste vergunningen aanvragen. Vanuit Beurtvaartadres hebben we hier steeds op gehamerd en relaties volop ondersteund.

Maar toen het Brexit-spook maar bleef ronddwalen en niet concreet werd, verslapte de aandacht van veel bedrijven. De ‘afwachtstand’ ging aan. Die fase is nu definitief voorbij. Steeds meer bedrijven kijken weer naar Brexit en bereiden zich intensief voor. Gebeurt dit nog niet binnen uw organisatie? Word dan snel wakker!

Komende maanden

Wat lastig is bij het treffen van de juiste voorbereidingen, is dat we nog niet weten of er een harde of zachtere Brexit komt. Het VK en de EU hebben zichzelf tot eind 2020 de tijd gegeven om tot een handelsakkoord te komen. En tja, het zou me niet verbazen als deze deadline toch weer een keertje wordt verschoven.

Maar wat betekent dit concreet voor Nederlandse ondernemers en hun voorbereidingen? Ten eerste: volg het nieuws goed en bereid u ook voor op een mogelijke harde Brexit. Dus heeft u nog niet alles op orde, zorg dan voor de volgende zaken:

  • Informeer naar de benodigde vergunningen en/of certificaten.
  • Verdiep u in de douaneformaliteiten, zeker als u hiermee voor het eerst te maken krijgt.
  • Kijk welke applicaties u nodig heeft voor de aanvraag van vergunningen en certificaten.
  • Loop alle contracten na of u alle gemaakte afspraken ook echt kunt nakomen.
  • Houd rekening met langere wachttijden bij de grens.

De im- en exportexperts van onze Servicedesk kunnen u hiermee helpen. Zij staan klaar om al uw Brexit-vragen te beantwoorden.

Blijf op de hoogte

Dit is een greep uit de belangrijkste zaken die u het komende jaar moet regelen. Maar misschien nog belangrijker: blijf goed op de hoogte. Vanuit Beurtvaartadres blijven we het komende jaar Brexit op de voet volgen.

Samen met onze partners TLN en evofenedex informeren we u hoe u het beste met nieuwe Brexit-ontwikkelingen kunt omgaan. Wij staan voor u klaar!

Nieuws