arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat

Brexit done deal. Wat gebeurt er nu?

Niemand had zo’n grote overwinning voor Boris Johnson verwacht. De overwinning van de Conservatieven is overweldigend en maakt rondom Brexit direct een hoop duidelijk. Deze komt er nu zo goed als zeker. Zet 31 januari 2020 maar alvast met een rode cirkel in uw agenda!

Oké, Brexit komt er dus. De vragen die dit oproept zijn: hoe ziet de komende periode eruit? En wat betekent dit voor Nederlandse ondernemers? Een heel duidelijk antwoord is hierop nog niet te geven. Maar dit is wat ik denk dat er ongeveer gaat gebeuren.

Het tijdspad

31 januari staat nu bekend als de uittredingsdatum. Maar het is niet zo dat het VK dan ook direct uit de Europese Unie stapt. U kunt het beter zo zien: op die datum stuurt Johnson de scheidingspapieren naar Brussel. Hij geeft dan formeel aan dat het VK een Brexit wil. Als alles in de hoogste versnelling gaat, wat nu te verwachten is, is de uitreding op 1 januari 2021 officieel een feit.

Het komende jaar wordt volop gebruikt om de scheiding vorm te geven. Wordt het een harde of toch een meer zachte Brexit met een nieuw handelsakkoord? Die vraag hangt het komende jaar boven de markt. Persoonlijk verwacht ik dat er wel een akkoord komt. Maar Johnson zal zijn huid duur verkopen in Brussel. Hij heeft immers met de verkiezingsuitslag in de hand een groot en duidelijk mandaat gekregen. Er zal nog hard onderhandeld gaan worden het komende jaar.

Goed of slecht?

Ik ben nog steeds van mening dat voor ‘Nederland handelsland’ de Brexit an sich niet goed is. Aan de andere kant, we zitten al bijna drie jaar in grote onzekerheid en daar komt nu een einde aan. Dus dat stemt mij, en ik denk veel ondernemers in Nederland, wel positief. Nu is het de vraag: hoe gaat Brexit er precies uitzien? Dat antwoord krijgt komend jaar waarschijnlijk steeds meer vorm.

Wat nu concreet doen?

We hebben nog wel een jaar om alles tot in de puntjes te regelen. Maar start er nu wel mee. Pak de al eerder uitgewerkte ‘Brexit-protocollen’ uit de kast en voer ze uit. En heeft u de afgelopen jaren nog afgewacht? Ga dan direct na de feestdagen aan de slag. Want u moet nu wel een heel groot opportunist zijn om te denken dat Brexit niet doorgaat.

Vanuit Beurtvaartadres blijven we alle ontwikkelingen rondom de Brexit op de voet volgen. We berichten hierbij nadrukkelijk over wat dit voor ondernemers betekent die handelen met het VK. Ongeacht wat voor een akkoord er straks komt, u moet douaneaangiften gaan doen. In mijn volgende blogs ga ik hier dieper op in en geef ik extra uitleg.  

Sparren?

En wilt u eens sparren met één van onze specialisten over de Brexit en uw bedrijf? Dan is dit natuurlijk altijd mogelijk. We ontvangen u graag en kijken samen of u al Brexit-proof bent, of hoe u dat wordt!

Nieuws