arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat

Blog: VK omarmt e-CMR-protocol: goed nieuws voor (transport)ondernemers!

Het is inmiddels 2020. Als je het hardop uitspreekt dan klinkt dat (zeker voor de iets ouderen onder ons) toch een beetje alsof we binnenkort de eerste vliegende auto’s voorbij gaan zien komen in het verkeer. Bij Beurtvaartadres zien we in 2020 dat de acceptatie in de markt ten aanzien van het digitaliseren van papieren processen steeds groter wordt.

De toekomst is hedendaagse praktijk geworden. En uiteraard is e-CMR daar ook dit jaar een onderdeel van. Sinds mijn komst bij Beurtvaartadres begin 2016 heb ik de e-CMR zien groeien van een prachtig concept naar een internationaal geaccepteerde standaard die door steeds meer bedrijven wordt omarmd en geïmplementeerd.

Voorliefde voor het VK

De meeste mensen die mij goed kennen weten dat ik een voorliefde heb voor het Verenigd Koninkrijk. Daarom was december voor mij een prachtige maand. Naast 23 andere landen heeft nu ook het Verenigd Koninkrijk haar akkoord gegeven op de voorwaarden van het e-CMR-protocol. TransFollow kan nu ook gebruikt worden aan de andere kant van de Noordzee.

Ik schrijf nu, maar officieel start men vanaf 19 maart 2020 met het accepteren van de e-CMR bij transporten in zowel binnen- als buitenland, via de tunnel (in Calais en Folkestone) maar ook via de diverse ferrydiensten waar logistiek Nederland gretig gebruik van maakt.

Kansen te over

Ook in 2020 trap ik af en toe een open deur in, want het ratificeren biedt natuurlijk kansen voor diverse ondernemingen in zowel het VK als in Nederland. Niet alleen hebben wij al diverse gebruikers van ons platform die willen uitbreiden naar dit gebied. Er zijn ook zat ondernemingen die we de afgelopen jaren hebben ontmoet die staan te trappelen om te kunnen starten.

Verwacht daarom gedurende dit jaar ook meer nieuws over de eerste stappen die (nu al) worden gezet om ook tussen deze twee prachtige landen digitale documenten te gaan gebruiken.

En de Brexit dan?

In het licht van de naderende Brexit is dit natuurlijk zeer goed en opvallend nieuws. De afhandeling bij de grens zal aanzienlijk versnellen bij het gebruik van digitale vrachtbrieven. Het feit dat het protocol is geratificeerd binnen negen maanden, geeft aan dat niet alleen wij, aan deze kant van het water, maar ook het Verenigd Koninkrijk inziet dat het van groot belang is om te zorgen dat men alle middelen ter beschikking heeft om naderende veranderingen in het werkproces zo optimaal mogelijk te kunnen inrichten.

Het jaar is pas net begonnen, maar het begint al gelijk erg goed. Ik hoop voor u ook. Wij kijken er zoals alle voorgaande jaren naar uit om u dit jaar de hand te mogen schudden en te kijken, met elkaar, hoe wij ook uw ‘papieren vrachtbrief-proces’ kunnen digitaliseren.

Nieuws