arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat
Import en export

Brexit

Zorg ervoor dat u de boot niet mist: onderneem nu actie met de 5 stappen van Beurtvaartadres.
Handelt u met het Verenigd Koninkrijk? Dan is de vraag: wat doet u als de Brexit straks écht een feit is? Het VK is dan geen lid meer van de EU. Heeft u nog geen voorbereidingen getroffen? Dan heeft u al vertraging opgelopen. Beperk de schade en bereid u nu voor in 5 stappen. Zorg dat u de boot niet mist!

Kom nu in actie

Door Brexit krijgen ruim 30.000 bedrijven in Nederland binnenkort voor het eerst te maken met douaneformaliteiten. Het zijn voornamelijk de grotere concerns die zich hierop lijken voor te bereiden. Terwijl ook juist de kleine (toekomstige) importeur en exporteur de nodige stappen moet zetten. 

Bereid u daarom nú voor. Zeker gezien u niet de enige bent: duizenden  ondernemingen vragen nu een EORI-nummer en de benodigde vergunningen en certificaten aan. 

Hulp nodig bij Brexit-voorbereidingen?

Onze im- en export Servicedesk ondersteunt u graag, onder meer bij de aanvraag van uw EORI-nummer en de juiste vergunningen. Neem voor meer informatie contact op: 088-55 22 152 of via het contactformulier.

In 5 stappen goed voorbereid op de Brexit

EORI-nummer

Vraag direct een EORI-nummer aan en voorkom dat u achteraan de wachtrij aansluit. Elk bedrijf binnen de EU dat handel drijft met een land buiten de EU, heeft dit identificatienummer nodig.  

Zonder dit nummer kunt u geen douaneaangifte doen of dit uitbesteden. Tot aan de zomer van 2018 duurde het een week voordat u uw EORI-nummer in bezit kreeg. Op dit moment is de wachttijd één maand en dit zal binnenkort oplopen tot 3 maanden.

Vergunningen en certificaten

Laat u op korte termijn informeren over de benodigde vergunningen en certificaten. Voor sommige producten gelden namelijk strikte invoerregels. Soms geldt een vergunningsplicht alleen voor bepaalde producten uit specifieke landen.

Weet u welke certificaten of vergunningen u nodig heeft? Vraag ze dan snel aan. Op dit moment kost het gemiddeld 3 maanden voordat deze toegekend worden.

Uitbesteden of zelf doen

Krijgt u voor het eerst te maken met douaneformaliteiten? Ga dan voor uzelf na: ga ik het zelf doen of loont het om uit te besteden? Zelf aangifte doen is gemakkelijk, sneller en meestal ook voordeliger.

Als u aangiftes zelf gaat indienen, krijgt u te maken met nieuwe applicaties en werkprocessen. Laat u hierover goed informeren, via bijvoorbeeld een opleiding, training of on-jobcoaching. Let op: of u het uitbesteedt of zelf doet, u blijft altijd zelf verantwoordelijk voor de ingediende aangifte.

Applicaties

Als u vanwege de Brexit een vergunning moet aanvragen, heeft u een applicatie nodig. Verdiep u dus goed in de verschillende applicaties, en zorg ervoor dat u dit op tijd voor elkaar krijgt. 

Wachttijden door grenscontroles

Houd er tot slot rekening mee dat verzendtijden langer worden door grenscontroles. Door de wachttijden bij de douane heeft uw vracht wellicht meer ‘overstaptijd’ nodig.

Ook kan het betekenen dat u goederen met een bepaalde houdbaarheid eerder moet exporteren of importeren. Denk hier van tevoren over na.

Interesse? Neem direct contact op

Ridvan Taci
Ridvan Taci
Manager sales import en export