arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat
Mondial Movers Verhuisbedrijf Henneken

Brexit is aanstaande: Verhuisbedrijf Henneken is 100 procent voorbereid!

Nu er steeds meer duidelijk is over Brexit, gaat Verhuisbedrijf Henneken uit Zoetermeer de vruchten plukken van hun goede voorbereidingen. Ze moeten ook wel: ze zijn voor ruim een derde van de omzet afhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Vanaf 1 januari 2021, als Brexit écht een feit is, zijn ze zelf expediteur. De douaneformaliteiten regelen ze samen met Beurtvaartadres.

Toen de Britse bevolking voor de Brexit stemde, was het even slikken voor eigenaar Lauwrens de Jong van Verhuisbedrijf Henneken. Als verhuisspecialist naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland wist hij: er gaat veel veranderen. De markt krimpt, op den duur gaan minder expats over en weer verhuizen en de douaneformaliteiten nemen toe. Maar hij ziet zeker ook kansen. Zijn toverwoord: goed voorbereiden aan beide kanten van de grens. Zo start hij ook een bedrijf in het VK, om straks ook aan de Britse kant de douaneformaliteiten zelf te kunnen regelen.

Regeren is vooruitzien

Verhuisbedrijf Henneken bestaat 150 jaar en is marktleider in verhuizingen van en naar het Verenigd Koninkrijk. De Brexit kan het bedrijf dus flink raken. De Jong: “Gelukkig zien we het Brexit-gevaar al een tijdje op ons afkomen en hebben we ons in 2018 en 2019 al volop voorbereid. Dit hebben we samen met evofenedex en Beurtvaartadres gedaan.”

De chaos voor zijn

Eind 2018 ging het verhuisbedrijf met een Brexit-voucher een adviestraject in met evofenedex. “De mogelijke risico’s voor ons zijn in kaart gebracht. Een risico is mogelijke chaos als op het allerlaatste moment 35.000 Nederlandse bedrijven hun douaneformaliteiten gaan regelen. Dit willen we graag voor zijn. Onze oplossing: zelf expediteur worden en de douaneformaliteiten zelf regelen. Ik verwacht dat veel expediteurs begin 2021 tot over hun oren in het werk zitten.”

“Nu, begin 2020, zijn we er klaar voor. We hebben de douanevergunning bijna rond, hebben de juiste software om met de douane te communiceren en onze medewerkers zijn al goed opgeleid. Alles ligt op de plank. De rest van dit jaar zien we als een transitieperiode waarin we de laatste puntjes op de i zetten en de actualiteit blijven volgen. Want het blijft Brexit, er kan zo weer wat veranderen.”

Beurtvaartadres als back-up

“Via evofenedex kwamen we bij Beurtvaartadres uit voor het regelen van de import- en exportzaken. Samen hebben we het hele aangifteproces ingericht en geoptimaliseerd. We werken nu met de aangiftesoftware van Beurtvaartadres. Verder kunnen we op Beurtvaartadres terugvallen als we vragen hebben. Omdat we straks ineens zelf expediteur zijn, is het fijn om ervaren experts achter de hand te hebben. En dan niet alleen voor de software, maar ook inhoudelijk bij het invullen van de formulieren en de aangiften. Met de servicedesk koop je zekerheid en vertrouwen in!”

Ondernemerskansen

Als echte ondernemer ziet De Jong ook kansen in Brexit. “Verhuizingen naar het Verenigd Koninkrijk worden een specialisme. Waardoor minder partijen de dienst aanbieden. Verder worden we straks als expediteur door andere verhuisbedrijven ingeschakeld. Wij hebben ons netwerk in beide landen goed op orde, hebben het nodige volume voor wekelijkse transporten en regelen alle douaneformaliteiten straks zelf.”

“En als ons Britse bedrijf straks ook operationeel is, verzorgen we dat ook aan de andere kant van de grens. Genoeg kansen voor de toekomst, mede vanwege de vertrouwde back-up van de specialisten van Beurtvaartadres. Ik zie de toekomst dus zeker zonnig tegemoet voor wat betreft het verhuizen van en naar het Verenigd Koninkrijk!”

De Brexit: Beurtvaartadres kan u ondersteunen

Handelt u ook met het Verenigd Koninkrijk? Bereid u goed voor en neem nu nog maatregelen. Heeft u hierbij hulp nodig? Beurtvaartadres kan u ondersteunen. Tot dat Brexit eind 2020 écht een feit is, blijft Beurtvaaradres de Brexit-actualiteit voor u volgen en van de juiste duiding voorzien op onze speciale Brexit-pagina.