arrow close icon-chevron-left icon-chevron-right icon-twitter icon-facebook icon-linkedin icon-zoom icon-trash icon-user icon-cart icon-search icon-chat

Brexit: alles wat u móet weten over douanevergunningen

Hoe zorgt u dat u uw douanevergunningen na 1 januari 2021 goed regelt? Welke douanevergunningen zijn een must? En hoe bereidt u zich hier nu al op voor? Ik praat u bij. En deel mijn 7 voorbereidingstips rondom de douanevergunningen.

Wel of geen deal: onder douaneformaliteiten voor handel met het Verenigd Koninkrijk (VK) komt u na 1 januari 2021 niet uit. Nieuw zijn de vergunningen die hieraan kleven. Zo bereidt u zich goed voor.

#1 Bekijk de aanvraagtermijnen

Voor de afgifte van vergunningen zijn termijnen vastgesteld. Bekijk deze zo snel mogelijk, en selecteer welke op u van toepassing zijn. De termijnen worden binnenkort gepubliceerd via onze nieuwsbrief.

#2 Vraag een EORI-nummer aan

Om met het VK te blijven handelen heeft u na 1 januari een EORI-nummer nodig. Dit is een registratienummer van uw bedrijf bij de Nederlandse douane. Een EORI-nummer is verplichte kost, het maakt hierbij niet uit of u de aangiftes zelf verzorgt of uitbesteedt.

Bent u al bekend bij de douane, omdat u handelt met andere derde landen? Dan hoeft u niet opnieuw een EORI-nummer aan te vragen. Mijn tip: vraag dit nummer zo snel mogelijk aan en voorkom wachtrijen aan het einde van het jaar. Hier vraagt u uw EORI-nummer aan.

#3 Regel uw ‘registratie elektronisch berichtenverkeer’

Besluit u uw douaneformaliteiten zelf te regelen, dan dient u dit bij de douane te vermelden. U kunt dit doen middels het formulier ‘registratie elektronisch berichtenverkeer’. Zonder deze registratie bij de douane is het niet mogelijk om via uw software met de douane te communiceren.

brexit

#4 Importeur? Bekijk artikel 23

Bedrijven die goederen importeren vanuit landen buiten de EU dienen hierover btw af te dragen. Dit geldt na 1 januari ook voor geïmporteerde goederen uit het VK. Deze afdracht kunt u regelen met een aangifte ten invoer. U ontvangt dan voor elke losse aangifte een rekening van de douane.

Maar u kunt ook gebruikmaken van de verleggingsregeling, als omschreven in artikel 23. Door deze regeling neemt u de verschuldigde btw eenvoudig op in uw belastingaangifte van de Belastingdienst. Het voordeel: u hoeft de btw niet direct bij de douane te betalen. U vraagt de regeling hier aan.

#5 Calculeer ‘Britse tijd en kosten’ in

Het is een wijdverspreid vermoeden, maar het VK lijkt (nog) niet klaar te zijn voor het grote aantal extra douaneformaliteiten. Dit vermoeden wordt gestaafd door het uitstelgedrag van de Britten. Als de Brexit straks een feit is, houd dan rekening met eventueel langere controletijden in het VK.

Ook zal de Britse douane / havendienst extra kosten in rekening gaan brengen, bijvoorbeeld voor het controleren van uw container. De exacte bedragen hiervan zijn op dit moment nog niet bekend, maar na 1 januari wel. Maak deze kosten tegen die tijd inzichtelijk, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

#6 Het allerbelangrijkste: begin op tijd

Door op tijd met bovengenoemde verplichtingen aan de slag te gaan, voorkomt u de beruchte trechter. Deze trechter vormt zich rond de jaarwisseling, als veel bedrijven op het laatst moment nog ‘snel’ hun douanezaken willen regelen. Hierdoor ontstaat een grote piekbelasting bij de douane, aan de Nederlandse én de Britse kant.

Het gevolg? De douane raakt overspoeld en wachttijden lopen op. Breng daarom het liefst vandaag nog uw douanezaken op orde. Zo gaat u met een gerust hart 2021 in.

#7 Schakel expertise in

Bij Beurtvaartadres helpen we u graag met uw Brexit-uitdagingen. Onze specialisten beschikken over ruime ervaring in im- en exportzaken vanuit en naar derde landen. Bij een no deal-Brexit ligt de handel met het VK straks in diezelfde lijn.

Door onze kennis hebben we snel grip op de nieuwe situatie. We vertalen nieuwe wet- en regelgeving eenvoudig naar begrijpelijke acties voor u, onze klant. En bieden zo handvatten om met Brexit te dealen. Dit doen we onder andere met het nieuwste onderdeel van onze douaneaangiftesoftware, EXPORTPlus.

Dus of u nou basisinformatie nodig heeft of toch uw douanesysteem wil laten inrichten, bij Beurtvaartadres staan we voor u klaar.

Blog

Michel Bakker
Michel Bakker
Import en export servicedesk